Bibliotek

Medan revolutionen dröjde – Hundra år med vänstern i Nacka / Torbjörn Tännsjö

Medan revolutionen dröjde – Hundra år med vänstern i Nacka

Upphov: Torbjörn Tännsjö

Utgivare/År: Karneval, 2008

ISBN: 978-91-85703-20-3

Sidor: 207

Ämnen: Arbetarrörelsen, Historia, Kommunistiska rörelser, Socialism, Vänsterpartiet

”Medan revolutionen dröjde skildrar vänstern i Nacka och dess politiska kamp under hundra år – genom storstrejk, världskrig, partisplittringar, kalla krigsår, 68-uppsving fram till dagens borgerliga dominans.

De storslagna visionerna om ett annat samhälle finns där från början, liksom det idoga lokala arbetet – för daghem, sjukhus och bättre kommunikationer, krav som vänstern ställde långt innan de blev populära också bland andra partier. Medan man var upptagen av att införa en socialism – som aldrig ville infinna sig – lyckades man i någon mån med något annat, mer begränsat, att hjälpa till att lindra de värsta plågorna som en ohämmad kapitalism gav upphov till.

Men det är inte bara vänstern som haft en skev syn på vänstern.

Det gäller också den politiska och polisiära ledningen i Sverige som under lång tid demoniserade, övervakade eller förföljde vänsteranhängare.

I arbetet med denna bok har Torbjörn Tännsjö fått tillgång till Säpomaterial som visar att de vardagliga trakasserierna i Nacka var mycket omfattande. Den som hade ”fel” politisk uppfattning kunde bli av med både bostad och jobb. Inget möte var för obetydligt för att undgå spaning från Säpo. Ett slags östtysk situation präglade i detta hänseende Nacka – och förmodligen hela Sverige.

Torbjörn Tännsjö skrev en artikel om boken i Aftonbladet den 21 april, Därför bryter jag mot lagen.”

Kopiera länk