Bibliotek

Om konst och litteratur / Karl Marx, Friedrich Engels

Om konst och litteratur

Upphov: red.: Hans Granlid, Karl Marx, Friedrich Engels

Utgivare/År: Göteborg : Arbetarkultur, 1971

ISBN: Saknas

Sidor: 203 sidor

Ämnen: Kultur, Marxism

”Om Konst och Litteratur är ett hop-plock ur Karl Marx’ och Friedrich Engels’ brev och samlade skrifter. Ett hop-plock som belyser deras syn på det konstnärliga och litterära skapandet och vilken syn till viss del blivit normgivande för en senare tids uppfattning om konst- och litteraturskapandets mål och mening. Både Marx och Engels var en sorts litterära allätare. I all synnerhet häller detta om Marx, vilken var lika bevandrad i den klassiska, hellenska och romerska litteraturen som i den medeltida och den som kom till på de stora kulturspråken under hans egen tid. Aiskylos läste han i den grekiska originaltexten. Shakespeares alla dramer kunde han praktiskt taget utantill. Han älskade att citera Dante, Cervantes och Robert Burns, prisade Balzac, höjde Walter Scotts ”Svärmarna” till skyarna, kom så småningom – efter fyllda 50 år – att läsa Pusjkin, Gogol och Saltykov-Stjedrin på ryska samt underhöll de tre döttrarna med fe-sagor, äventyrsberättelser och högläsning ur indianromaner. Någon trångsyn behärskades de inte av. De kunde, som framgår av innehållet i ”Om konst och litteratur”, vara ironiska och bitska. Och de avskydde varje form av falsk idealisering av romanfigurerna. Men de gav även utan förbehåll sitt erkännande åt de stora diktarna.”

Kopiera länk