Bibliotek

Solen skiner alltid på segerdagen – Reportage från dagens och gårdagens Ryssland / Per Leander

Solen skiner alltid på segerdagen – Reportage från dagens och gårdagens Ryssland

Upphov: Per Leander, medarb.: Veckotidningen Internationalen

Utgivare/År: Linköping : Röda Rummet, 2014

ISBN: 978-91-637-5523-1

Sidor: 224 sidor

Ämnen: Europa, Fascism, Historia, Leninism, Ryssland, Sovjetunionen, Stalinism

”Varför är ryssarna så besatta av att fira Sovjets seger över Nazityskland? Var Gagarins rymdfärd en seger över stalinismen? Hur uppstod Leninkulten? Vem av bolsjevikerna blev Stalins första offer? Vad handlade upproret i Ungern 1956 egentligen om? Hur satte Jeltsin stopp för den demokratiska utvecklingen efter Sovjet fall? Vad hände med proteströrelsen mot Putin? Vilken roll spelar kyrkan i dagens Ryssland? Var det en demokratisk revolution eller en fascistisk kupp i Ukraina 2014? Dessa och många andra frågor besvaras i denna samling med artiklar huvudsakligen publicerade i veckotidningen Internationalen 2008-2014. Politiska och historiska analyser varvas med kulturartiklar och reseskildringar från Moskva och Sankt Petersburg, Kaliningrad, Transnistrien, Polen och Draculas slott. ”Till skillnad från många andra västerländska journalister som skriver om Ryssland från ett västerländskt och mot Ryssland ofta rent fientligt perspektiv, har jag alltid försökt att skriva från ett ryskt perspektiv. Jag har velat förstå och förklara hur saker och ting upplevs av ryssarna själva.” – Per Leander”

Kopiera länk