Bibliotek

Arbetsbiens kärlek / Alexandra Kollontaj

Arbetsbiens kärlek

Upphov: Alexandra Kollontaj ; efterskrift: Agneta Pleijel

Utgivare/År: Stockholm : Gidlund, 1976

ISBN: 91-7021-136-1

Sidor: 250 sidor

Ämnen: Feminism, Skönlitteratur, Sovjetunionen

”I novellsamlingen ”Arbetsbiens kärlek” skildrar Alexandra Kollontay några kvinnors kärleksförhållanden. Hon ser för sig hur en ny frihet och öppenhet kommer att uppstå mellan män och kvinnor i framtiden; hur de sexuella förhållandena befrias från en tyngande och fördomsfull moral. Men hon beskriver också svårigheterna i brytningen mellan det gamla och det nya livet. Varmt och mycket levande lyckas hon teckna en rad kvinnoöden, som också idag känns förbluffande aktuella. ”Arbetsbiens kärlek” utkom i Sovjet 1923, i Sverige 1931 första gången. Boken är försedd med en efterskrift av Agneta Pleijel: ”Alexandra Kollontay, kvinnofrigörelsen och realpolitiken i Sovjet”.”

Kopiera länk