Initiativ

Bevara urskogen i Ryssbergen!

Vänsterpartiet Nackas fullmäktigeledamot Tomas Ottosson uttalade sig om ärendet att bygga bostäder i Ryssbergen från kommunfullmäktige i början av mars:

Vänsterpartiet har bestämt avvisat förslaget att bebygga Ryssbergen hela tiden som ärendet pågått från första beslut till nu; inte en kvadratmillimeter har varit aktuellt.

Och det finns flera argument: ett är att det behövs gröna ytor att röra sig i Nacka i framtiden, och ett annat är att det är en skog med de högsta naturvärdena som planeras att förstöras. Tvärs emot vad naturinventeringen slår fast.

Konflikten mellan att skydda naturen och bygga mer i nära läge av centrala Nacka är tydlig. Vänsterpartiet anser att det bör byggas på redan ianspråktagen mark och de få områden av urskog och skog med höga naturvärden ska sparas för naturens egen skull och för våra efterkommenade barn.

Förslaget går emot ett av EU:s miljömål, art habitat. Och inventeringsområdet uppfyller kriterierna för att kunna klassificeras som Natura 2000-område, naturtypen västlig taiga. Natura 2000 är ett EU-nätverk för skyddade områden för att hejda utrotningen av växt- och djurliv och dess livsmiljöer. Naturtypen är en prioriterad naturtyp i art- och habitatdirektivet.

För att citera ur den naturinventering som gjorts, med fokus på värdefulla träd, som tillhörande del av detaljplan på Ryssbergen, Nacka kommun:

”Spår från den rödlistade fågeln spillkråka kunde säkert identifieras på sju träd, både på torrakor och gamla vitala tallar, spritt i inventeringsområdet. Spillkråka är skyddad enligt fågeldirektivet 2009/147/EG
På grund av inventeringsområdets påtagliga orördhet och ingående naturvärden är rekommendationen från ÅF att en exploatering i området inte är lämplig. Om inventeringsområdet helt eller delvis försvinner kan detta även påverka övriga naturvärden i Ryssbergen negativt. Inventeringsområdet fyller även en funktion i form av kantzon och skydd mot direkta störningar från vägen i söder. De mer värdefullare partierna för biologisk mångfald har avgränsats som värdekärnor och är de mest skyddsvärda områdena inom inventeringsområdet. Värdekärnorna bör helt avstå ifrån exploatering”.

Så står det i samrådshandlingarna och konflikten mellan att skydda naturen och bygga mer i nära läge av centrala Nacka är tydlig. Vänsterpartiet anser att det bör byggas på redan ianspråktagen mark och de få områden av urskog och skog med höga naturvärden ska sparas för naturens egen skull och för våra efterkommande barn.

Vänsterpartiet yrkar bifall på att sats fyra- Stoppa planerna på att bygga bostäder och övriga lokaler i Ryssbergen.

Kopiera länk