Pressmeddelande

Fel prioritering av Nacka kommun med hemleverans av alkohol

Nackamoderaterna stoltserar med att Nacka kommun nu kan möjliggöra för cateringföretag att servera alkohol i hemmen. Vänsterpartiet ställer sig frågande till prioriteringen i dessa coronatider om det är den här typen av beslut som det ska läggas tid, pengar och kraft på.

Vi är emot att utöka tillgången till alkohol i samhället, speciellt i dessa kristider när samhällets resurser pressas till det yttersta. Alkoholförsäljningen har redan ökat med 10% sen viruset började spridas och att Nackamoderaterna ser det som ett sätt att stötta restaurangnäringen att utöka möjligheterna till alkoholservering i hemmen är en barnfientlig politik och en politik som påverkar folkhälsan negativt.
Idag har många barn stora problem med sina föräldrars höga alkoholkonsumtion. När samhället samtidigt stänger ner och den sociala distanseringen tillämpas, riskerar många barn att få möta berusade och därmed skrämmande föräldrar i sitt eget hem. Det är inget litet problem utan handlar om mellan 10 och 20 procent av barnen som enligt forskning drabbas negativt av en förälders drickande. Det är illa nog alla dagar men speciellt olyckligt nu när coronapandemin stänger ner våra vanliga sätt att träffas. Pandemin i sig är naturligtvis också skrämmande för alla barn och att inte ha en förälder hemma som är nykter och närvarande i sina känslor är illa. En förälder behöver idag i möjligaste mån kunna stötta och ta hand om alla känslor hos barnen som väcks av coronaepidemin.
Den sociala distanseringen, att arbeta hemma och att vara i karantän är också en risk för ökat våld i hemmet. Att inte kunna gå ut, att inte få göra de dagliga rutinerna är stressande och frustrerande och det leder till en ökad risk för att kvinnor utsätts för våld i hemmet. Att samtidigt öka tillgången till alkohol och att se det som en guldkant på tillvaron som Nackamoderaterna skriver, ser vi i Vänsterpartiet som olämpligt. Mäns våld mot kvinnor är ett stort folkhälsoproblem, när det dessutom finns hög alkoholkonsumtion med i bilden ökar risken för våld markant.
Nackamoderaternas förslag är oseriöst och ogenomtänkt. Det är ett skratt i ansiktet på de människor som sliter i vård och omsorg för att ta hand om alla människor som insjuknat i Covid-19. I Sverige dör över 4000 människor i alkoholrelaterade olyckor och sjukdomar varje år och i de lägre åldrarna är det den vanligaste dödsorsaken.
Att göra det lättare för människor att dricka alkohol och bli berusade ökar risken för sjukdom och olyckor och detta är inte vad sjukvården behöver just nu.
Vänsterpartiet anser att den samlade politiska kraften och alla våra gemensamma resurser bör rikta in sig på att ge så god vård som möjligt för alla som är i behov av Nacka kommuns välfärdstjänster och en god arbetsmiljö för alla som gör sitt bästa för att så många som möjligt ska överleva coronapandemin.

Tomas Ottosson
Ledamot i kommunstyrelsen

Amanda Sandholm
Ordförande Vänsterpartiet Nacka och ledamot i kommunfullmäktige.

Kopiera länk