Pressmeddelande

Dags att öka valdeltagande i hela Nacka

Det är nu två år kvar till nästa val och dags att ta till åtgärder för att öka valdeltagandet i kommunen, i synnerhet i de områden där valdeltagandet är mycket lägre än Nackagenomsnittet.

En av de stora politiska utmaningarna såväl i Nacka som i hela Sverige är att förbättra resurssvaga och marginaliserade gruppers möjligheter att delta i det politiska livet. Inflytande och att göra sin röst hörd är fundamentalt för vår lokala demokrati.

– Vänsterpartiet ser med oro på att valdeltagandet skiftar i olika kommundelar i Nacka. Det kan skilja så mycket som ca. 37 % mellan andelen med högst valdeltagande (Lännersta N 92,83%) och lägst (Fisksätra N 56,22%), säger Alena Jukic, ledamot i fritidsnämnden och Fisksätrabo.

Bakom den generella minskningen av valdeltagandet finns olika utveckling för olika grupper i samhället. Här befästs bilden av en nation där åtskillnad och klyftor mellan olika befolkningsgrupper växer. Socioekonomiskt svaga grupper har lägre röstbenägenhet än socioekonomiskt starka.

– Människor med arbete använder sin röst i högre utsträckning än arbetslösa. Högutbildade är flitigare vid valurnorna än lågutbildade. Yngre medborgare väljer bort att delta i valen i större grad än äldre. Skillnaden i valdeltagande mellan utrikes och inrikes födda är stor, vi vill gärna sätta in åtgärder för att jämna ut skillnaderna. Ett ökat valdeltagande ligger i ALLAS intresse, säger Hediye Güzel, ledamot i val- och demokratinämnden.

Vänsterpartiet föreslår bl.a. att man kan t.ex. utse valinformatörer eller valmobilisatörer, bjuda in föreningar och studieförbund till samtal om hur man kan arbeta för att stärka demokratin och öka valdeltagandet, bjuda in skolor till planering inför valet, utbilda samhällsinformatörer särskilt i de grupper man vill nå, tillhandahålla lättillgängliga vallokaler och lokaler för förtidsröstning

– Dessa är konkreta åtgärder som alla partier borde ställa sig bakom, avslutar Jukic och Güzel.

Vänsterpartiet föreslår därför att val- och demokratinämnden får i uppdrag att arbeta med valdeltagandet fram till valet 2022 i att led att öka valdeltagandet i kommundelarna där det är lägst.

 

Alena Jukic, ersättare i fritidsnämnden

Hediye Güzel, ersättare i val- och demokratinämnden

Kopiera länk