Artikel

Så ser V på Nackas nya styre

I och med den nya majoritetsöverenskommelsen i Nacka Kommunfullmäktige är det med sorg och besvikelse som vi i Vänsterpartiet konstaterar att Miljöpartiet lämnar oppositionen för att istället stödja högerminoriteten och ge dem mandat att styra kommunen.

Vänsterpartiets förhandlingsdelegation har under tiden efter valet varit i samtal med Miljöpartiet, och under dem har vi tillsammans med dem, Nackalistan och Socialdemokraterna diskuterat hur flera av de frågor som tack vare folkrörelserna i Nacka blev stora under valrörelsen (t.ex. Näckenbadets placering, Sickla idrottspark, exploateringen av Trolldalen, och utformningen av kulturlokalerna i nya Älta centrum) nu fått en annan status i och med att Alliansen plötsligt var i minoritet – kanske skulle det faktiskt gå att få till ändring nu när medborgarna gett oss mandat för det!

Nu har Miljöpartiet genom sin överenskommelse med högern tyvärr punkterat alla dessa viktiga valfrågor helt. De har till och med gjort det explicit i överenskommelsen (som kan läsas här, men kanske inte om man just ätit). I ett antal av punkterna under rubriken ”Hantering av övriga frågor” lovar de att rösta med majoriteten i deras satsningar för att försämra kommunens folkhälsa och sociala hållbarhet, dock inte utan att först presentera ett “Miljö- och klimatpaket” om 25 punkter.

Ett Miljö- och klimatpaket låter bra på många sätt, men tyvärr är det ingen av dessa punkter som inte redan hade diskuterats inom oppositionen under den gångna mandatperioden och valrörelsen. Istället omöjliggjorde de alla vidare framsteg Socialdemokraterna hade kunnat göra i de då pågående förhandlingarna om en ny majoritetskonstellation, vilket ju hade varit det allra bästa för Nacka.

Samtidigt benämner Miljöpartiet sin roll i kommunen som oppositionell under kommande mandatperiod – något vi i förhandlingsdelegationen ser som en främst kosmetisk etikettering. Många är förvirrade – stadshuset la till och med upp ett pressmeddelande om ”överenskommelse om ny majoritet” innan någon raskt rättade det till ”nytt styre”. Vi har svårt att betrakta Miljöpartiet som ett oppositionsparti som läget är, och vill råda vår partiförenings förtroendevalda att avbryta allt oppositionssamarbete med dem i kommunens nämnder och utskott.

Nu är dock inte allt ett enda elände. Vi gjorde trots allt ett bra val i Nacka kommun, och gick fram med ett mandat i Kommunfullmäktige. Tillsammans med Socialdemokraterna och Nackalistan pågår nu förhandlingar om de nämndplatser vi ska ta efter nyår. En del är fortfarande i luften, men helt klart är det redan nu att vi kommer få många fler ordinarie ledamöter än förut, och i ett antal nämnder även ha en ordinarie plus en ersättare, vilket kommer ge oss bättre förutsättningar i arbetet. Medlemmar som är intresserade av att ta uppdrag för partiet kan med fördel höra av sig till valberedningen.

Vänsterpartiet i Nacka har en stark och växande organisation, och vi kommer att fortsätta att föra en grön, feministisk rättvisepolitik för hela kommunen i opposition.

Kopiera länk