Pressmeddelande

Vänsterpartiets uppgörelse ger 53,5 mkr till Nacka istället för 35 mkr!

Vänsterpartiet i riksdagen har kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om att de 5 miljarder kronor som regeringen vill anslå till välfärden i kommuner och regioner ska bli 7,5 miljarder istället.

– För Nacka kommun innebär det att stödet blir 53,5 mkr istället för 35 mkr, en 50-procentig ökning. Det är välbehövliga pengar till Nackas verksamheter, något som vi nu ska se till att kommunen använder bra, säger Lisa Rasmussen, gruppledare för Vänsterpartiet Nacka.

Tillskottet på 2,5 miljarder kommer till största delen att finansieras genom att man slopar en föreslagen skattesänkning, men också att man gör pengar som skulle öronmärkas till lärarassistenter till generella tillskott. Kommunerna får långt mer än det som skulle gått till lärarassistenter. Men genom mindre detaljstyrning och mer pengar från staten kan de välja att satsa på vad kommunen behöver, det kan t.ex. vara än fler lärarassistenter eller lärare istället.

– Vi i Nacka är väldigt glada för att vår riksdagsgrupp lyckats att få mer pengar till välfärden samtidigt som de stoppar att redan välbeställda personer får ytterligare skattesänkningar, säger Amanda Sandholm, ordförande för Vänsterpartiet Nacka och ledamot i fullmäktige. Att vi också fått med oss Moderaterna och Kristdemokraterna på det är bra, vi tror att det blir lättare här i Nacka att styra upp att pengarna kommer till verksamheterna som behöver dem, avslutar Amanda Sandholm.

 

Amanda Sandholm, ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i Vänsterpartiet Nacka

Lisa Rasmussen, gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet Nacka

Kopiera länk