Pressmeddelande

Anmärkningsvärt att Enklare Vardag fått fortsätta så länge

Vänsterpartiets ersättare i äldrenämnden Amanda Sandholm tycker att det är anmärkningsvärt att Enklare Vardag får verka i kommunen i tre månader efter att tillstånd dragits in från Inspektionen för Vård och Omsorg.

Det är ju olagligt att låta dem verka efter att IVO inte gett dem fortsatt tillstånd att bedriva hemtjänst och ledsagning. IVO tog beslut i januari, överklagan avslogs i förvaltningsdomstolen i juni, säger Amanda Sandholm.

– Beslutet att avsluta kommunens tillstånd först den 30 oktober togs den 11 augusti. Hur lång tid behöver Enklare Vardag för att avsluta de åtaganden de hade? undrar Amanda Sandholm.

– Skälen till att IVO avslog deras ansökan är graverande, säger Lisa Rasmussen, gruppledare för Vänsterpartiet.

– Vi har återkommande ställt frågor sedan misstankarna mot Enklare Vardag väcktes våren 2019. Vi har fått till svar att man har koll och att man garanterar att fuskande företag inte ska kunna verka i kommunen.

Nacka kommun har haft detta system för hemtjänst sedan 1992. Sedan 1 januari 2019 skall verksamhet som verkar under LOV, lagen om valfrihet, ha tillstånd från IVO för att få bedriva verksamhet.

 

Amanda Sandholm, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i äldrenämnden

Lisa Rasmussen, gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige


Bilagor: IVOs beslut 29 januari 2020 och IVOs beslut 10 februari, Enkel fråga till äldrenämndens ordförande till kommunfullmäktige 12-10-2020

Länk till interpellation debatterad i fullmäktige den 29 april om fuskande hemtjänstföretag, följt av svaret från äldrenämnden:

Interpellation angående hemtjänstföretag som bedriver ekonomisk brottslighet

Svaret från äldrenämnden

Kopiera länk