artikel

Ta tillbaka ansvaret över ungas skolgång och fritid

Skola, socialtjänst, kulturliv och fritidsaktiviteter är kommunens verktyg för att skapa stabilitet, jämlikhet och verka för utvecklande och meningsfulla liv för unga människor. Den alliansstyrda majoriteten i Nacka är tyvärr bäst i Stockholm på att tillåta andra intressen tävla om makten över dessa viktiga verktyg.

Rika företag kan tack vare högerns politik bygga på sina förmögenheter genom skolkoncerner, privatiserade vård- och omsorgsbolag och utförsäljningen av allmänyttig infrastruktur. Alltfler lärare, vårdgivare och representanter från civilsamhället upplever att det blir svårare att utföra sina arbeten bra. Ekvationen är enkel: de resurser som hamnar i bolagsägarnas fickor och investeringar kan inte samtidigt göra nytta i skolan i Fisksätra, på vårdcentralen i Orminge eller fritidsgården i Älta.

Att stoppa utförsäljningen av välfärden kan kännas som ett avlägset mål och en alltför långsam åtgärd i kontrast till det brutala våldet som människor i områden som Farsta och Fisksätra tyvärr får erfara. Men det är och kommer fortsätta att vara politiken som styr möjligheterna till en stabil och resursstark skola, huruvida det blir bostadsrätter eller fotbollsplaner på lediga ytor i stadsutvecklingen eller vilken storlek pengapåsen som går till fritidsgårdar, bibliotek och folketshusverksamheter ska ha.

Vi behöver bli fler som arbetar för att Nacka ska ta tillbaka ansvaret över ungas skolgång och rätt till en meningsfull fritid. Bli medlem: https://www.vansterpartiet.se/blimedlem.

Citatet i bilden kommer från ett panelsamtal i Fisksätra Folkets hus 17 maj. Hela samtalet går att lyssna på här: https://www.youtube.com/watch?v=AV_7cEHsQcc&t=2427s

Kopiera länk