Opinion

Idrott som grundsten i demokratin

Såhär kommenterade Vänsterpartiets Johanna Carnvik Schöier på Socialdemokraternas interpellation om den akuta bristen på fotbollsplaner i Nacka på kommunfullmäktige 30 januari.
Idrott är viktigt på så många olika sätt. Det handlar om gemenskap, om folkhälsa, om tillhörighet och om glädje för så många barn och vuxna. Idrotten bidrar också till samhället i stort, inte bara för de som själva utövar organiserad idrott. Idrotten ger oss ett aktivt föreningsliv, skapar engagemang och gemenskaper som gör att människor knyts närmare varandra, tilliten ökar och viktiga grundstenar för vår demokrati frodas.
Förutom att idrottsplatserna gör staden mer levande och trygg, utgör de förstås också en förutsättning för en aktiv idrottsrörelse. Kort sagt finns det ett stort samhälleligt värde i tillgången till idrottsytor.
I Nacka misslyckas man med att värna detta. Nacka är en av Sveriges sämsta kommuner när det gäller fotbollsplaner per capita. Nu när staden växer ännu mer är det alldeles uppenbart att man tagit för stora risker.
Man kan inte bara kallt räkna med att det löser sig, man kan inte kallt räkna med att andra instanser ska rätta sig efter den politiska viljan hos styret i Nacka. Vi här inne måste ju självklart vara den instans som tar ansvar för att våra medborgares behov tillgodoses. Detta ansvar kräver mer eftertänksamhet och långsiktighet när ”Nacka bygger stad”.
Avslutningsvis låter det hoppfullt från majoritetens håll att fotbollsplaner är ett prioriterat område och att det finns planer på fler ytor. Lite oro finns ändå kvar eftersom bristen i utgångsläget är så pass stor.
Vänsterpartiet hoppas innerligt att de lösningar som planeras är realiserbara och att de möter det behov som folkrörelserna och våra idrottsföreningar så tydligt uttrycker.
Kopiera länk